Vacatures

Veiligheid voorop voor verantwoord onderwijs bij heropening scholen

 In Nieuws

Wij zijn blij met het bericht dat de scholen weer open gaan! We hebben de kinderen enorm gemist en doen natuurlijk niets liever dan ze weer op school ontvangen. 

In een brief, die wij samen met de schoolbesturen uit Amersfoort hebben geschreven, vertellen wij aan alle ouders met schoolgaande kinderen in Amersfoort welke maatregelen wij nemen om dit veilig en verantwoord te organiseren.

Liever de brief luisteren? Dat kan!

 

Hoewel we heel graag weer ‘gewoon’ open zouden gaan, kunnen we dat op dit moment niet volledig waarmaken. De veiligheid van onze medewerkers en leerlingen vraagt om extra maatregelen en aanpassingen.

In Amersfoort gaan 

  • de groepen 1 tot en met 6 volledige dagen naar school;
  • de leerlingen van de groepen 7 en 8 in halve groepen hele dagen naar school. Op de andere dagen krijgen deze leerlingen thuisonderwijs;
  • alle kinderen op de SBO en SO-scholen volledige dagen naar school.

We realiseren ons dat deze boodschap betekent dat we nog niet volledig terugkeren naar de oude situatie. En dat we daarbij een groot beroep doen op uw begrip, flexibiliteit en inzet.

Veiligheid voor ons allen en onderwijs en opvang voor kinderen is van groot belang. We vertrouwen erop dat we samen met u kunnen zorgen voor goed en veilig onderwijs en opvang, voor de kinderen én voor al onze medewerkers.

Aan u blijven we vragen om de hygiëneregels goed vol te houden, zoals:

  • Altijd 1,5 meter afstand houden tot elkaar en tot de leerkrachten.
  • Vaak handen wassen en een mondkapje dragen.
  • Thuisblijven bij klachten en een test aanvragen.

 


Veelgestelde vragen

Mag mijn kind naar school met een snottebel?

Nee. Alle kinderen van groep 1 t/m 8 moeten met klachten thuisblijven en getest worden, dus ook bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn).

Wat als een kind niet getest wordt bij (verkoudheids-) klachten wat zijn dan de regels?

Een kind met klachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is (met een maximum van 7 dagen na de 1e ziektedag in het geval van aanhoudende milde klachten). Daarna mogen kinderen met milde klachten weer naar kinderopvang of school.

Verder lezen: https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen

Bewaak samen dat je jouw kind, de groep op school en je gezin veilig houdt.

Mijn ene kind wordt met de hele klas naar huis gestuurd. Moet mijn andere kind ook thuisblijven?

Hoe gelden de quarantaineregels voor broertjes en zusjes? Op bovenstaande vraag is het antwoord nee. Alleen het kind dat in een klas zit met een kind of leerkracht wat positief is getest moet 5 dagen thuisblijven. De andere broertjes en zusjes mogen naar school.

Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/onderwijs-en-kinderopvang/basisonderwijs-en-speciaal-onderwijs

Ben ik verplicht om mijn kind te laten testen?

Nee. Ouders zijn niet verplicht om hun kind te laten testen of om informatie te delen. Na 5 dagen kan getest worden en bij een negatieve uitslag mag het kind weer naar school. Bij niet testen mag uw kind na 10 dagen quarantaine weer terug naar school.

Verplicht de school dat leerlingen zich laten testen?

Nee, de school test geen leerlingen en verplicht leerlingen ook niet tot testen, dit is aan de ouders. Als een klas in quarantaine moet omdat een leerling uit de klas besmet is met Covid-19 dan mag een leerling zich op dag 5 laten testen, bij een negatieve testuitslag mag een leerling weer naar school. Is een leerling niet getest dan mag de leerling pas weer na 10 dagen naar school.

Verplicht de school kinderen om zich te laten inenten? 

Nee, alleen ouders of hun verzorgers bepalen of kinderen worden ingeënt of getest hier heeft de school niets over te zeggen.

Hoe garanderen we de veiligheid voor iedereen op school met de nieuwe variant?

Het virus verspreidt zich door wat mensen doen. We moeten alle maatregelen op school goed volgen: afstand blijven houden, handen wassen, thuisblijven (en laten testen) als dat nodig is. Verder nemen we aanvullende maatregelen door de groepen 7 en 8 te halveren (hele dag school in halve groepen) hierdoor is het mogelijk om meer afstand te houden binnen een lokaal en rusten wij onze medewerkers uit met beschermingsmateriaal. Bekijk de poster voor het volledige overzicht:

https://www.lesopafstand.nl/app/uploads/Poster-basisonderwijs.pdf

Is mijn kind verplicht een mondkapje te dragen?

Voor leerlingen uit groep 7 en 8 is het advies om een mondkapje te dragen in de gangen (niet in het klaslokaal). Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/mondkapjes/op-school

Is het niet te vroeg om open te gaan?

Hoewel we wettelijk verplicht zijn om open te gaan, geven wij heel graag weer fysiek onderwijs! Met alle veiligheidsvoorschriften kan dat. Samen organiseren wij dit veilig en verantwoord voor iedereen in en om de school.