Vacatures

Een nieuw perspectief op onderwijs

Bij PCBO Amersfoort staat professionele ontwikkeling hoog op de agenda. De transformatie van intern begeleiders (IB’ers) naar kwaliteitscoördinatoren (KC’ers) markeert een belangrijke stap in het waarborgen van hoogwaardige onderwijskwaliteit. Nikki en Daniëlle, twee kwaliteitscoördinatoren, delen hun ervaringen over een inspirerend opleidingstraject dat hen niet alleen heeft gevormd als professional, maar wat ook heeft geleid tot een sterk netwerk van gelijkgestemde collega’s.

Visieontwikkeling: het fundament van leren

Eén van de meest waardevolle inzichten die Nikki en Daniëlle opdeden, was het belang van een heldere visie op leren. “We hebben onszelf de vraag gesteld: hoe leren kinderen eigenlijk? Dat lijkt een open deur, maar vaak gaan we meteen aan de slag met methodes en toetsen zonder eerst naar de basis te kijken,” legt Daniëlle uit. Tijdens het traject stond het proces van leren centraal, met aandacht voor cognitieve ontwikkeling, het werkgeheugen en de overgang van korte- naar langetermijngeheugen.

“Een van de eye-openers was de kracht van herhaling, door ‘spaced repetition’ wordt aangeboden kennis beter opgeslagen in het geheugen,” zegt Nikki. “Als leraar denken we soms dat één of twee lessen over een onderwerp voldoende zijn, maar dit inzicht heeft ons echt anders laten kijken naar hoe we leren effectief kunnen organiseren in de klas.”

Daarnaast leerden ze hoe belangrijk het is om randvoorwaarden voor leren te scheppen. “Als een leerling afgeleid is door geluiden, stress of persoonlijke problemen, is er nauwelijks ruimte in het werkgeheugen om nieuwe informatie op te nemen. Dat bewustzijn helpt ons niet alleen om effectiever te werken, maar ook om met meer empathie naar onze leerlingen te kijken,” vertelt Daniëlle.

Deze vernieuwde visie op leren heeft niet alleen impact op de dagelijkse praktijk, maar biedt ook een solide basis om samen met collega’s een duurzame onderwijsstrategie te ontwikkelen.

Van IB’er naar KC’er: een wereld van verschil

De overgang van intern begeleider naar kwaliteitscoördinator was voor Nikki en Danielle een intensief, maar lonend proces. “Als IB’er ben je vaak bezig met individuele begeleiding en zorgcoördinatie,” legt Nikki uit. “Als KC’er kijken we veel breder: we coördineren de kwaliteit van het onderwijs op schoolniveau en werken effectief samen met de schoolleider en het team aan visievorming en de ambities op de school.”

Een belangrijk verschil is de mate van samenwerking. Waar een IB’er vaak zelf verantwoordelijk is voor het uitvoeren van plannen, ligt de focus bij een KC’er op het aansturen en inspireren van het team. “We leren anderen in hun kracht zetten,” zegt Daniëlle. “Het is niet de bedoeling dat leerkrachten afhankelijk van ons worden, maar juist dat ze zelfstandig kunnen handelen vanuit een gedeelde visie.”

Het traject vanuit Academica bood praktische handvatten om deze transitie vorm te geven. “We hebben geleerd hoe we gesprekken met het team op gang kunnen brengen die leiden tot draagvlak in verandering en verbetering,” vertelt Nikki. “Daarnaast hebben we onze theoretische kennis verdiept. Boeken als Leraren met hoge verwachtingen en De regie in de klas gaven ons waardevolle inzichten.”

De rol van KC’er vraagt ook om een goede samenwerking met de directie en het bestuur. “We zien onszelf als een schakel tussen het klaslokaal en de strategische doelen van de school. Die balans vinden is uitdagend en ontzettend belangrijk,” zegt Daniëlle.

Samenwerking binnen de stichting: een netwerk dat inspireert

Een van de grootste voordelen van het traject was de opbouw van een stevig kwaliteitscoördinatorennetwerk binnen PCBO Amersfoort. “We werken nu echt samen als een team dat elkaar begrijpt en ondersteunt,” zegt Nikki. “In plaats van dat we op onze eigen scholen oplossingen zoeken, kijken we hoe we elkaar kunnen helpen en versterken.”

De bijeenkomsten werden een podium voor het delen van inzichten en vraagstukken. “Het voelde alsof we een gemeenschappelijke taal ontwikkelden,” legt Daniëlle uit. “We leerden niet alleen van de theorie, maar vooral van elkaars praktijkervaringen. Als een collega een aanpak had die succesvol was, konden we die direct vertalen naar onze eigen scholen.”

Een concreet voorbeeld hiervan is hoe een school met een specifieke uitdaging in begrijpend lezen werd geholpen. “Eén van de coördinatoren had een heel vernieuwende aanpak getest. Tijdens een bijeenkomst deelden zij haar ervaringen en die bleken toepasbaar voor meerdere scholen,” vertelt Nikki. “Zo versterk je niet alleen elkaar, maar ook de kwaliteit van het onderwijs als geheel.”

Het netwerk werkt nu ook proactief aan kennisdeling. “We hebben besloten om de opbrengsten van dit traject te borgen door periodieke werkgroepen en kennissessies te organiseren,” zegt Daniëlle. “Daarnaast gebruiken we memo’s en korte updates om iedereen betrokken te houden. Het traject stopt hier niet; het groeit met ons mee.”

Tot slot benadrukken Nikki en Daniëlle dat deze samenwerking verder reikt dan individuele scholen. “We hebben nu beter zicht op wat er speelt binnen de stichting als geheel. Als een school ergens mee puzzelt, kunnen we met elkaar optrekken om elkaar te ondersteunen.”

Samen bouwen aan de toekomst

Het traject heeft Nikki en Daniëlle niet alleen professioneel verrijkt, maar ook persoonlijk geraakt. “Het mooiste is dat we dit samen doen,” zegt Nikki. “We hebben niet alleen kennis en vaardigheden opgedaan, maar ook een hechte band ontwikkeld.”

De kwaliteitscoördinatoren kijken met vertrouwen naar de toekomst. “We willen de flow vasthouden en blijven bouwen aan een cultuur van leren en samenwerken,” zegt Daniëlle. “Het is onze ambitie om niet alleen goed onderwijs te bieden, maar ook een inspiratiebron te zijn voor collega’s en leerlingen.”

Bij PCBO Amersfoort staat leren nooit stil. Dankzij dit traject zijn de kwaliteitscoördinatoren klaar om een blijvende impact te maken op goed en kansrijk onderwijs en zowel persoonlijk als professioneel te blijven groeien.

Succesvolle afronding opleidingstraject van kwaliteitscoördinatoren bij PCBO Amersfoort